Rustic Basement Reveal

Home office, gym, guest room, kid hangout, family room, entertaining area... sound familiar?  This basement is used for everything!  The main goal was to update this space to help it blend with the rest of the house - a beautiful log-style home with a pond and valley views.  

 Designer touches - reclaimed wood wall behind TV, stone-wrapped columns, wine storage 

Designer touches - reclaimed wood wall behind TV, stone-wrapped columns, wine storage 

An open floor plan in the basement leaves space for a cozy family living space next to a beverage area and bar for entertaining.  Using different tones of wood for the beams, floor, and cabinets mixed with cultured stone and tile shaped like bricks really gives this basement it's comfy rustic feel.  

 Bar area before - dark and dated with empty space on the sides

Bar area before - dark and dated with empty space on the sides

 
 Entertaining bar with built-in wine storage, sink, and beverage fridge.  

Entertaining bar with built-in wine storage, sink, and beverage fridge.  

Wine cellar and beverage area - when we did our professional photo shoot, the designers acted as models!  No actual beverages were had - we promise!  Fun Fact:  the wine barrel was "retired" from a Finger Lakes Winery, Barrington Cellars, on Keuka Lake.  The designers had a glass top made so it functions as a table.  

 
 Basement gym area Before

Basement gym area Before

 Home gym - yoga? cardio? lifting?  It's all possible!  

Home gym - yoga? cardio? lifting?  It's all possible!  

Reclaimed wood accent wall gives a focal point and lends warmth to the in-home gym.  

 Stone wall and reclaimed wood wall.  

Stone wall and reclaimed wood wall.  

Stone is repeated on this accent wall and the columns throughout the space for a cohesive look.  

 
 Guest bath, with glass door shower.  

Guest bath, with glass door shower.  

Before, the guest bath could only be accessed through the guest bedroom.  Designer, Maryanna Estornes, reconfigured the space so you can enter the bathroom from the public area as well as from the guest room.  

The designers decided to open up the area around the stairs (before pic below) in order to have more space to create access to the guest bath and bedroom.

 Staircase area before

Staircase area before

 Sliding barn door in Douglas Fir by Real Sliding Hardware.  

Sliding barn door in Douglas Fir by Real Sliding Hardware.  

The wood for this sliding barn door into the guest room was reclaimed from a water tower - what a great way to recycle and have an interesting feature in your basement!

Project Designers:  Maryanna Estornes, Erin Hackett

What:  Finished basement for family of 4 people, 1 dog

Where:  Big Flats, New York